Fenyőkúti Tőzegláp

Fenyőkúti Tőzegláp – Cazare Praid

A Fenyőkúti-tőzegláp 2007 óta a Natura2000 élőhely-hálózaton belül Különleges Természetmegőrzési Területnek van nyilvánítva. A láp területén előforduló állatfajok, mint az erdei béka (Rana dalmatina), gyepi béka (Rana temporaria), foltos szalamandra (Salamandra salamandrá), valamint az elevenszülő gyík (Zootoca vivipara) fokozott védelem alatt állnak.
A láp uralkodó fája az erdei fenyő (Pinus sylvestris), amely a láp közepe felé haladva méreteiben csökken, ugyanis a tőzeg vastagsága miatt nem kap elég tápanyagot a növekedéshez. Ez a jelenség egy természetesen lezajló bonsai-jelenség. Itt uralkodóvá válnak a tőzegmoha párnák (Sphagnum), a hüvelyes gyapjúsás (Eriophorum vaginatum), a tőzegrozmaring (Andromedapolifolia).
A fenyõkúti tõzegáfonya, a rovarevõ harmatfüvek, a luc- és erdeifenyõ most már bio-kukkerrel is megcsodálható, s a játékos kedvûek segíthetik a fenyves szaporodását is. Emellett tanulhatnak, kikapcsolódhatnak Székelyföld szívében az ide látogatók, közel 1000 méterrel a tengerszint felett, ahol még mindig egy foltnyi – égövünkön ritka – tajga található.