MagyarRomânăEnglish
Praid

Dinspre vest, Praidul este poarta judeţului Harghita. Localitatea Praid este cea mai mare comună din Harghita. Înglobează Ocna de Sus şi micul cătun Békástanya, cu doar 140 de locuitori. În comuna Praid trăiesc aproximativ 7250 suflete, iar în Praid cca. 4000 de persoane.

În centrul Praidului se află răscrucea de drumuri, prin care se poate ajunge spre nord, peste pasul Bucin la Gheorghieni, iar spre sud-est prin Corund la Odorheiu-Secuiesc. Bazinul Praidului este delimitat dinspre nord, est şi sud-est de Munţii Ghiurghiului şi din partea sud-vestică de platoul Şiclod prin versantul Harom.

Praidul se clasifică, ca fiind o aşezare relativ "tânără", fiind atestat din anul 1564. Denumirea de Praid (originalul Parajd, în limba maghiară) vine din cuvântul "paraj" cu diminutiv, aşa cum apare în tot bazinul Carpatic, şi înseamnă mic teren cu iarbă, sau păşune mică cu iarbă. Această "păşune" este străbătut de râul Târnava Mică, şi de afluenţii acestuia. Târnava Mică se naşte la km 8 al drumului spre Gheorghieni din cele două pârâiaşe principale: Creanga Mare şi Creanga Mică. Zona dintre cele doua pârâie se numeşte "Botul celor două Crengi" de către localnici. Acolo a fost cândva căsuţa marelui poet maghiar Áprily Lajos - locul preferat al poetului - de care războiul mondial l-a despărţit definitive.

Praidul - ca şi concept - este strâns înrudit cu sarea şi cu tot ce se leagă de aceasta. Dar explicarea formării comunei numai cu sarea ar fi o greşeală. Dacă considerăm numărul de angajaţi la salină, până în anii 1958 - 59, acesta nu atingea nici o sută şi din Praid erau numai 10-15%.

Putem spera, nu fară motive, că atracţia Praidului - şi unicului Ţinut al Sării - va creşte în viitor. Putem afirma că, cel care s-a odihnit odată aici, a beneficiat de frumuseţea naturii şi s-a bucurat de ospitalitatea localnicilor - s-a îmbogăţit cu amintiri pentru o viaţă.

Întoarcerea aici: este o bucurie de viaţă


Salina Praid

Începuturile istoriei Salinei Praid datează încă din epoca romană. Primul document în care apare ocna de sare din Praid, datează din anul 1405.

După cele menţionate de Orbán Balázs, în anul 1861 întreaga zonă locuită de secui şi saşi, a folosit sarea de la Praid. Exploatarea subterană a sării a început în anul 1762.

Tratamentul subteran a început prin anii 60, în mina Doja. În 1980 baza de tratament a fost strămutată la orizontul "50", care se află la o adâncime de 120 m de la suprafaţă. Pe o distanţă de 1250 m de la intrare până la baza de tratament, transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei prin galeria de coastă. În timpul sezonului de vară numărul persoanelor, care vizitează mina şi a bolnavilor, cine se tratează aici,  ajunge până la cifra de 2500-3000/zi.

Zăcământul de sare din Praid constituie unul din cele mai mari masive de sare gemă din Europa. Corpul de sare are o formă uşor eliptică, cu diametrele de 1,2 km, respectiv 1,4 km şi o adâncime de 2700 m, având rezerve pentru mai multe sute de ani, şi constituie o comoară de nepreţuit în economia Transilvaniei.

Sarea din Praid, încă din secolul al XV-lea a fost denumită "sare secuiască", după care de altfel s-a şi denumit această zonă ("Zona sării" sau “zona Ocnelor”). Sarea din Praid a oferit "pâinea" oamenilor din această zonă de-a lungul secolelor. Nu în ultimul rând a oferit gustul şi "sufletul" mâncărurilor secuieşti şi ardeleneşti.

Tratatament

Tratamentul de speleoterapie şi climatoterapie cuprinde practic inhalarea aerului din mină, fiind foarte util în cazul bolilor căilor respiratorii (boli astmatice, bronşitice şi alergice). Durata tratamentului este de 18 zile.

Acest tratament subteran se desfăşoară la orizontul "50", aflat la o adâncime de 120 m de la suprafaţă. Pe timpul petrecut în subteran se recomandă  gimnastică, condusă de un cadru specializat, plimbări şi dozarea efortului fizic. Categoria de vârstă între care oamenii se pot trata este între 2-60 ani, aceştia fiind supravegheaţi permanent de către un personal medical.

După statisticile medicului de specialitate din comună se poate observa că în cazul acelora care revin la tratament de 3-4 ori şi reacţionează pozitiv, scade numărul şi intensitatea crizelor astmatice şi creşte capacitatea de rezistenţă a organismului.

Din acest scop comuna Praid este dotată cu un spital şi trei cabinete medicale.

Strand

Ştrandul sărat şi băile calde la vană sunt alimentate cu apă sărată pompată din mina Gh. Doja, de la o adâncime de 150 m. Această apă, care după o staţionare de câteva luni în bazinul din subteran, îşi dobândeşte o salinitate foarte mare, formează o atracţie aparte, deoarece eşuează orice tentativă de înot, turiştii plutesc neputincioşi la suprafaţă, asemănător unor dopuri de plută. Aceste băi sărate, prin raritatea apei saline superconcentrate, atrag tot mai mulţi turişti şi vizitatori, atât din împrejurimi cât şi de peste hotare, şi constituie, pe lângă baza de tratament din salină, un impotant potenţial turistic cu latură curativă şi de agrement.

Canionul de sare

Canionul de sare este superb, cu stânci şi creste de sare albe sclipitoare,  lapiezuri, turnuleţe, mici peşteri, izvoare cu ape sărate cu voaluri de cruste albe, depuse pe rocile din jur, şi toate acestea aşezate într-un peisaj magnific cu vegetaţie bogată şi multiplă, de foioase şi răşinoase laolaltă.

Casa memorială ,, Áprily Lajos ’’

În 19 octombrie 1991 a fost înaugarat Casa memorială Áprily Lajos, unde găşiţi un mic istoric despre poetul şi traducătorul Áprily Lajos, cel care a petrecut copilăria în Praid.

Cetatea ,, Rabsonné’’

Pârîurile cristaline, stâncile abrupte şi pădurile dense, ce înconjoară comuna Praid, ascund rămăşiţele unei aşezări vechi, care se presupune că a fost construit pentru a da sălaş unei garnizoane, care a avut sarcina de a apăra cetatea Rabsonné.

Casa de cultură

În casa de cultură putem vedea o frumoasă expoziţie etnografică, cu aproape 2000 de obiecte expuse.

Biserica romano-catolică

Biserica romano-catolică a fost construită în anul 1800. În anul 1782 în Praid au trăit 130 catolici. Peste 100 de ani numărul lor a crescut la 500.   În 1994 a început construcţia unei noi biserici romano catolice, care s-a încheiat în 1998. În 16 septembrie 2001 a fost înaugarat biserica nouă.

Biserica reformată

Biserica reformată se găseşte pe partea stângă a drumului judeţean care duce la Gheorghieni.

A fost construită între anii 1790-96. Are două clopote şi o orgă.

Biserica ortodoxă

Biserica ortodoxă ,,Sfânta Treime” a fost construită în 1929. S-a înfiinţat cu  ajutorul directorului Salinei Popescu Izidor, Ghizeran Ion teolog, şi Dimitraşcu N.I şef de gară.

Versantul ,, Siklódi’’

La o altitudine de 1025 m se află versantul Siklodi, de unde ai o panoramă extraordinară asupra ţinutului.

 

Atracţii turistice

Lupeni
Lupeni este cea mai importantă comună a Nicăului de Sus. Este satul natal al ...
 
Cheile Bicazului
Cheile Bicazului reprezintă o zonă geografică deosebit de pitorească din ...
 

Lacu Roşu
În Munţii Hăşmaş la altitudinea medie de 980, într-o zonă deosebit de ...
 

Corund
Corund este una din cele mai mari comune ale judeţului Harghita, cea mai ...
 

Praid
Dinspre vest, Praidul este poarta judeţului Harghita. Localitatea Praid este ...
 

Noutăţi

Program - Festivalul Sarmalelor din Praid
Luni, 18 August 2014
Programul Festivalului Internaţional al Sarmalelor ...
 
PROGRAME DE REVELION ÎN ŢINUTUL SĂRII
Luni, 09 Decembrie 2013
Aveți cazare, masă, cină festivă … noi vă oferim ...
 

Cel mai mare strand cu apă sărată din Transilvania
Luni, 25 Noiembrie 2013
Ştrandul cu apă sărată din Praid, investiţie de 1,55 ...
 

Salina Praid deschisa cu data 8 august 2012!
Joi, 08 August 2013
Vă informăm că începând cu data de 8 august 2013 ora ...
 

Caută Cazare

Sóvidék Destour Toolkit Teszt

Cazare liberă

Nume:

Localitate:

Tip:

Sosire:


Nr. nopţi:

Nr. persoane:


Salina Praid info

sobanya

(Pentru mai multe informaţii clik pe imagine!)

Convertor valuta

Introdu suma:
Din:
În: